5684 SAYILI SİGORTACILIK KANUNU`NUN 15. MADDESİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE

(2011/9)

Bilindiği üzere, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu`nun “Yurtdışında Yaptırılabilecek Sigortalar” başlıklı 15 inci maddesinin birinci fıkrası “ Türkiye`de yerleşik kişiler, Türkiye`deki sigortalanabilir menfaatlerini, Türkiye`de faaliyette bulunan sigorta şirketlerine ve Türkiye`de yaptırmak zorundadır.” hükmü amirdir. Anılan maddenin ikinci fıkrasında ise, bu hükme istisna teşkil eden sigorta türleri beş ayrı bent halinde tahdidi olarak sayılmaktadır.

Sigortacılık Kanunu`nun 15 inci maddesinin ikinci fıkrası özü itibarıyla, Türkiye`de yerleşik gerçek veya tüzel kişilere, söz konusu sigorta sözleşmelerini kendi ülke mevzuatlarına göre yetkili kılınmış yabancı sigorta şirketleri ile akdedebilme imkanı tanımaktadır. Bununla birlikte yabancı sigorta şirketlerinin anılan sigorta türlerinde Türkiye`de ruhsat almaksızın faaliyet göstermesi mümkün bulunmamaktadır.

Türkiye`de yerleşik kişilerin bizzat ya da sigorta ettiren adına hareket eden ve sigorta ettirene, ihtiyacına en uygun sigorta türünü bulmakla görevli sigorta brokerleri vasıtasıyla 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu`nun 15 inci maddesi kapsamında belirlenen sigorta türleri için, yurtdışında mukim bir sigorta şirketini bulmak suretiyle sözleşme akdedebilmesi mümkünken; yurtdışında mukim bir sigorta şirketinin, 5684 sayılı Kanunu`nun ilgili hükmü kapsamında belirlenen istisnalar kapsamında dahi, sigorta ettirenlerin herhangi bir talebi olmaksızın Türkiye`de doğrudan satış ve pazarlama faaliyetini yürütebilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Türkiye`de faaliyet gösteren bir sigorta acentesinin, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu`nun 15 inci maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen istisnalar kapsamında olsa dahi, yabancı sigorta şirketlerinin sigorta ürünlerinin satılmasına veya pazarlanmasına aracılık etmesi söz konusu değildir.

Sonuç olarak, Türkiye`de yerleşik gerçek veya tüzel kişi sigorta ettirenlerin, gerek doğrudan gerekse bir broker aracılığıyla, ülkemizde faaliyette bulunma ruhsatı bulunmayan yurtdışında mukim bir sigorta şirketinden, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu`nun 15 inci maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen istisnalar kapsamında sigortacılık hizmeti satın almasında veya bu şirketlerle hukuki ilişkilerde bulunmasında herhangi bir engel bulunmamakla birlikte ülkemizde söz konusu sigorta türlerinde geçerli ruhsatı bulunmayan bir sigorta şirketinin gerek doğrudan gerekse acenteler vasıtasıyla faaliyette bulunması ilgili Kanun hükmüne aykırılık teşkil etmektedir. Belirtilen sebeple 5684 sayılı Kanunu`nun ilgili hükmünün yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde uygulanması gerekmektedir.