2007/12467 SAYILI SİGORTACILIK SEKTÖRÜNDEKİ ULUSLARARASI
FAALİYETLERE İLİŞKİN KARARA DAİR GENELGE
(2007/5)

Bilindiği üzere, 03.08.2007 tarihli ve 26602 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2007/12467 sayılı Sigortacılık Sektöründeki Uluslararası Faaliyetlere İlişkin Karar’ın 1 inci maddesi “Yabancı sigorta şirketleri ile yabancı reasürans şirketleri, Türkiye’de ancak şube açmak suretiyle faaliyet gösterebilir.” hükmünü amirdir.

Söz konusu hüküm, yabancı bir reasürans şirketinin Türkiye’deki faaliyetine ilişkindir. Bu noktada, yabancı reasürans şirketlerinin Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta şirketlerine doğrudan reasürans ürünleri sunması ve pazarlamaya yönelik Türkiye sınırları içinde ilan, reklam, vb. faaliyetlerde bulunması mümkün değildir. Yabancı reasürans şirketinin söz konusu faaliyetleri yapabilmesi Türkiye’de şube açmasını gerektirir. Bununla birlikte, anılan düzenleme, sigorta şirketlerinin yabancı bir ülkede faaliyet gösteren yabancı bir reasürans şirketine teklif götürmek suretiyle reasürans sözleşmesi yapmasına engel teşkil etmez. Zira bu durumda yabancı reasürans şirketi Türkiye’de faaliyet göstermemekte, sadece kendisine gelen teklifi kabul etmektedir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, Türkiye’deki sigorta şirketlerinin yabancı bir reasürans şirketinden reasürans hizmeti satın almasında ve buna yönelik hukuki ilişkilerde bulunmasında yasal bir engel bulunmamaktadır.