Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan:       02/05/2019

SİGORTA ACENTELERİ VE SİGORTA BROKERLERİ ARASINDA İŞ PAYLAŞIMINA İLİŞKİN SEKTÖR DUYURUSU

(2019/7)

Bilindiği üzere 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde sigorta brokeri; “Sigorta veya reasürans sözleşmesi yaptırmak isteyenleri temsil ederek, bu sözleşmelerin yaptırılacağı şirketlerin seçiminde tamamen tarafsız ve bağımsız davranarak ve teminat almak isteyen kişilerin hak ve menfaatlerini gözeterek sözleşmelerin akdinden önceki hazırlık çalışmalarını yürütmeyi ve gerektiğinde sözleşmelerin uygulanmasında veya tazminatın tahsilinde yardımcı olmayı meslek edinen kişi”, aynı maddenin (m) bendinde sigorta acentesi ise; “Ticari mümessil, ticari vekil, satış memuru veya müstahdem gibi tabi bir sıfatı olmaksızın bir sözleşmeye dayanarak muayyen bir yer veya bölge içinde daimi bir surette sigorta şirketlerinin nam ve hesabına sigorta sözleşmelerine aracılık etmeyi veya bunları sigorta şirketleri adına yapmayı meslek edinen, sözleşmenin akdinden önce hazırlık çalışmalarını yürüten ve sözleşmenin uygulanması ile tazminatın ödenmesinde yardımcı olan kişi” şeklinde tanımlanmıştır.

Son dönemde Bakanlığımıza intikal eden bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde; bazı sigorta brokerleri tarafından sigorta acenteleri ile irtibata geçilerek ilgili brokerliğin İnternet sitesi üzerinden açılan link ile çeşitli sigorta şirketlerinden ve çeşitli sigorta branşlarında teklif alabilme ve bunların poliçeleştirilmesi imkanı sunulduğu bilgisi edinilmiştir.

Bahsi geçen sistemde oluşturulan yapının, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ile ortadan kaldırılan tali acentelik benzeri bir yapı olduğu değerlendirilmektedir. Kanun gereği olması gereken broker açısından; öncelikle sigortalı tarafından yetkilendirilmesi ve kendisine tanınan yetki kapsamında poliçeye ilişkin teklifleri sigortalıya iletmesi, gerekirse sigorta sözleşmesinin uygulanmasında ve tazminatın tahsil edilmesinde sigortalı/sigorta ettirene yardımcı olmasıdır.

Sigorta acentesinin ise; sigorta şirketi ile yapmış olduğu yetki sözleşmesi çerçevesinde, sigorta şirketinin nam ve hesabına, sözleşmenin düzenlenmesinden önce ve sözleşmenin uygulanmasında faaliyetini icra etmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda, acente ve broker arasında çözüm ortaklığının;

–           Sistematik ve sürekli olmamak kaydıyla,

–           Bireysel satış ve bilgilendirme süreçleri standart olan sigorta ürünlerini kapsamayan,

–           Özel yazım süreci gerektiren ve iş bazında acente tarafından çözüm üretilemeyen kurumsal, ticari ve sınai vb. özellikli işlemlerin,

müşterinin bilgisi dahilinde brokerlere yönlendirilmesi vasıtasıyla sonuçlandırılması, poliçenin düzenlenmesi ve ilgili diğer işlemlerin tek bir elden gerekli yetkilendirme çerçevesinde yürütülmesi hususlarına riayet edilmesi koşuluyla mümkün görülmekte ve söz konusu çözüm ortaklıkları Bakanlığımızca olumlu değerlendirilmekte olup aksi işlemlerin sigortacılık mevzuata aykırı olduğu değerlendirilmektedir.

Bu çerçevede, Bakanlığımıza konuyla ilgili ulaşan şikayet ve başvurular da bu kapsamda değerlendirilerek, gerektiğinde müeyyide uygulanacaktır.