SİGORTA ACENTELERİ ARASINDAKİ İŞ PAYLAŞIMINA İLİŞKİN 2010/31 SAYILI SEKTÖR DUYURUSUNA EK SEKTÖR DUYURUSU

(2010/34)

Bilindiği üzere, Sigorta Acenteleri Arasındaki İş Paylaşımına ilişkin olarak 23.9.2010 tarihli ve 2010/31 sayılı Sektör Duyurusu yayınlanmıştır.

Hal böyle iken, hem anılan Sektör Duyurusu hükümlerine hem de sigorta piyasasının sağlıklı biçimde gelişmesine aykırı olarak bazı acentelik ve brokerlik organizasyonlarının devam ettirildiği anlaşılmaktadır.

Aracılık yapma yapma yetkisine sahip acente veya brokerlerin şube, irtibat bürosu vb. kendine bağlı merkez dışı birimler oluşturması mevzuata aykırı bulunmamaktadır. Bununla birlikte, şube vb. örgütlenme yerine, gerek ilgili sigorta şirketinin ve gerekse kamu otoritesinin kontrolü ve bilgisi dışında yapılan organizasyonlar sigorta sektörüne olan güveni zedeleyebileceği ve rekabet şartlarını olumsuz etkileyeceği açıktır.

Piyasanın sağlıklı ve haksız rekabete yok açılmadan çalışmasını teminen; gerek acenteler gerekse brokerlerce, alt acentelik, tali acentelik, acenteler arası işbirliği vb. isimler altında yürütülen tüm organizasyonların faaliyetlerinin bu konuda bir düzenleme yapılana kadar durdurulması gereli görülmektedir.

Brokerler ve acentelerin varsa söz konusu faaliyetlerini derhal durdurmaları, ilgili sigorta şirketlerinin de bu konuda tedbir almaları gerekmekte olup, aksi takdirde anılan Sektör Duyurusunda belirtilen müeyyideler uygulanacaktır.