SİGORTA MURAKABE KANUNUNUN 29 UNCU MADDESİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE

(2007/1)

Bilindiği üzere, 7397 sayılı Sigorta Murakabe Kanunu’nun “Yurtdışında Yaptırılabilecek Sigortalar ve Zorunlu Sigortalar” kenar başlıklı 29 uncu maddesi “Türkiye’de yerleşik gerçek veya tüzel kişiler, Türkiye’deki sigortalarını münhasıran Türkiye’de faaliyette bulunan ruhsatı sigorta şirketlerine ve Türkiye’de yaptırmak zorundadırlar” hükmünü amirdir. Alınan maddenin ikinci fıkrasında ise, bu hükme istisna teşkil olan sigorta türleri beş ayrı bent halinde tehdidi olarak sayılmaktadır.

Sigorta Murakabe Kanunu’nun 29 uncu maddesinin ikinci fıkrası özü itibariyle, Türkiye’de yerleşik gerçek veya tüzel kişilere, kendi ülke mevzuatlarına göre yetkili kılınmış yabancı sigorta şirketleri ile söz konusu sigorta sözleşmelerini akdedebilme imkanı tanınmaktadır. Bununla birlikte bu hüküm yabancı sigorta şirketlerine alınan sigorta türlerinde Türkiye’de ruhsat almaksızın faaliyette bulunma hakkı vermemektedir. Sigorta ettirenler açısından 7397 sayılı Kanun’un ilgili hükmünde öngörülen bu imkanla, yabancı sigorta şirketlerinin faaliyetleri açısından getirilmiş bulunan ruhsat alma zorunluluğu birbirinden farklı hususlardır. Türkiye’de yerleşik kişilerin bizzat ya da bir broker vasıtasıyla 7397 sayılı Kanun’un 29 uncu maddesi kapsamında belirlenen sigorta türleri için, yurtdışında mukim bir sigorta şirketini bulmak suretiyle sözleşme akdedebilmesi mümkünken; yurtdışında mukim bir sigorta şirketinin, 7397 sayılı Kanunu’nun ilgili hükmü kapsamında belirlenen istisnalar kapsamında dahi, sigorta ettirenlerin herhangi bir talebi olmaksızın Türkiye’de doğrudan satış ve pazarlama faaliyetini yürütebilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, Türkiye’de faaliyet gösteren bir sigorta acentesinin, Sigorta Murakabe Kanunu’nun 29 uncu maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen istisnalar kapsamında olsa dahi, yabancı sigorta şirketlerinin sigorta ürünlerinin satılmasında veya pazarlanmasına aracılık etmesi söz konusu değildir. Bununla birlikte, sigorta ettiren ihtiyacına en uygun sigorta ürününü bulmakla görevli sigorta brokerlerinin, anılan maddede getirilen istisnalar kapsamında yabancı sigorta şirketleriyle irtibata geçerek brokerlik hizmeti sunabilmeleri imkan dahilindedir.

Sonuç olarak, Türkiye’de yerleşik gerçek veya tüzel kişi sigorta ettirenlerin, gerek doğrudan gerekse bir broker aracılığıyla, ülkemizde faaliyette bulunma ruhsatı bulunmayan yurtdışında mukim bir sigorta şirketinden, 7397 sayılı Kanun’un ikinci fıkrasında öngörülen istisnalar kapsamında sigortacılık hizmeti satın almasında ve/veya bu şirketlerle hukuk, ilişkilerde bulunmasında herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır. Bu nedenle, 7379 sayılı Kanun’un ilgili hükmünün yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde uygulanması gerekmektedir.