Hazine Müsteşarlığından:      06.10.2009

 BİREYSEL EMEKLİLİK ARACILARINA İLİŞKİN GENELGE

(2009/15)

 

Bilindiği üzere, Müsteşarlığımızca hazırlanan Bireysel Emeklilik Aracıları Hakkında Yönetmelik (“Yönetmelik”) 29 Ağustos 2009 tarih ve 27334 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 8 Eylül 2009 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu Yönetmelik ile 17/8/2007 tarih ve 26616 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Bireysel Emeklilik Aracıları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu Genelge, Yönetmeliğin 5 inci maddesinde yer alan sınav konu başlıklarına ilişkin alt başlıkları ve 13 üncü maddesi uyarınca bireysel emeklilik aracılarına verilecek tanıtım kartı ile ilgili esas ve usulleri belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

Bu Genelge ile 09/05/2008 tarihli ve 2008/16 sayılı Bireysel Emeklilik Aracılarına İlişkin Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

I) Sınav Konuları

Bireysel Emeklilik Aracıları Sınavı (e-BEAS) soruları için Yönetmeliğin 5 inci maddesi ile belirlenen konuların alt başlıkları Ek-1’de belirlenmiştir.

 II) Tanıtım Kartı Kullanımı ve Geçici Satış Yetkisi

Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, bireysel emeklilik aracılarının katılımcılarla emeklilik şirketi adına yaptığı her türlü işlemde ve Müsteşarlık tarafından gerekli görülen her türlü bilgi ve belgede tanıtım kartını ve sicil numarasını kullanması ve ibraz etmesi zorunludur. Tanıtım kartı olmaksızın bireysel emeklilik aracısı olarak hiçbir işlem yapılamaz. Ancak,  e-BEAS’ta başarılı olup bir emeklilik şirketinde işe başlayan aracılar lisans tarihinden, yeni bir emeklilik şirketinde işe başlayan aracılar kart başvurusunda bulunulan tarihten itibaren 10 iş günü;   kartı yenileme sürecinde olan aracılar ise yeni kart başvurusunda bulunulan tarihten itibaren 5 iş günü süreyle lisans belgelerini tanıtım kartı yerine kullanabilir.

III) Emeklilik Gözetim Merkezi Tarafından Verilecek Tanıtım Kartı Formatı

Emeklilik Gözetim Merkezi, bireysel emeklilik aracılarına Ek-2 ve Ek-3’te standartları belirtilen tanıtım kartını verir. Ek-2’de yer alan tanıtım kartı, bireysel emeklilik aracısı olarak çalıştıkları emeklilik şirketi tarafından tanıtım kartı başvurusunun yapılması halinde, geçerli lisansı olan bireysel emeklilik aracılarına verilir. Ek-3’te yer alan tanıtım kartı ise emeklilik şirketlerinden biri tarafından tanıtım kartı başvurusunun yapılması halinde, sigorta brokerleri nezdinde çalışan bireysel emeklilik aracılarına verilir..

IV) Tanıtım Kartı Başvurusu Ekinde Gönderilecek Belgeler

Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin ikinci fıkrasında emeklilik şirketleri tarafından Emeklilik Gözetim Merkezine yapılacak tanıtım kartı başvuruları ekinde gönderilecek belgeler;

a) Başvuruda bulunulan tarihten en fazla altı ay önce alınmış adlî sicil belgesi,

b) Adına bireysel emeklilik aracılığı yapacağı emeklilik şirketinin emeklilik ürünlerine ilişkin eğitimlerini tamamladığına dair belge,

olarak belirlenmiştir.

Sigorta brokerleri nezdinde çalışan bireysel emeklilik aracıları ise temsil ettikleri katılımcılar için teklif alacakları tüm emeklilik şirketlerinden, şirketin ürün eğitimini aldıklarına dair belgeleri almış olmaları kaydıyla istedikleri emeklilik şirketi aracılığıyla tanıtım kartı başvurusu yapabilir.

V) Bireysel Emeklilik Aracıları Siciline ilişkin Sorgulama

Emeklilik Gözetim Merkezi, Yönetmeliğin 16 ncı maddesi kapsamında Müsteşarlığın uygun görüşü alınarak, tanıtım kartı ve lisansa ilişkin bilgilerin www.egm.org.tr internet sitesinden sorgulanabilmesine yönelik düzenlemeleri yapar.